26 ay sonra ilk yüz yüze toplantısını gerçekleştiren KSO’da üyeler hasret giderdi. Başkan Zeytinoğlu, daha çok üretim yapmak adına görüşlerini açıklayarak “Kocaeli dünya ile rekabet edecek durumda.
26 ay sonra ilk yüz yüze toplantısını gerçekleştiren KSO’da üyeler hasret giderdi. Başkan Zeytinoğlu, daha çok üretim yapmak adına görüşlerini açıklayarak “Kocaeli dünya ile rekabet edecek durumda. Ancak bunun için yeni OSB alanlarına ihtiyacımız var” dedi
2020 yılı mart ayından bu yana yüz yüze gerçekleştirilemeyen Kocaeli Sanayi Odası meclis toplantısı nihayet bugün yapıldı. Mayıs ayı meclisinde üyeler bir araya gelirken iki yıllık özlem de giderildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönettiği meclise üyeler tam kadro katıldı. 2020 yılı mart ayından sonra online olarak gerçekleştirilen meclis toplantısı yüz yüze yapıldı. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, “Bugün konuşmacı yok, hasret gidereceğiz. Bugün sizlerin önerilerinizi dinleyeceğiz. Yarın TOBB yönetim kurulu toplantısı var. Başkanımız burada konuşulanları oraya aktaracak” dedi.
AMERİKA İLE İHRACATIMIZ ARTTI
Aylık faaliyet raporunu sunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “11 Mart 2020 tarihinden bu yana meclis toplantımızı ilk kez yüz yüze yapıyoruz. Tekrar bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi. Ekonomik verileri aktaran Zeytinoğlu, “Nisan ayında; ihracat 23 milyar 364 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yüzde 24,6 artı göstererek tarihi bir rekor olmuştur. Mart ayının da yüzde 2,8 üzerinde. Buradan tüm ihracatçılarımızı kutluyorum. Hammadde ihracatı artış yönünde. Yüzde 30,7, yatırım malı ihracatı da artış yönünde ve yüzde 40,6’dır. Tüketim malı ihracatı ise artış yönünde yüzde 12,7 olarak gerçekleşti. Son 1-1,5 yıldır Amerika en çok ihracat yaptığımız Almanya’yı yakalamaya çalışıyor. Aslında Amerika ile daha büyük bir oranın olması gerekiyor. İthalatımızda da ciddi rakamlar var. 29 milyar 466 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen aya göre yüzde 34,9 artış var ithalatta. Gocunmamız gereken bir veri değil” dedi.
OLUMSUZ VERİLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ
İthalatta artış olduğunu açıklayan Zeytinoğlu, “Yatırım mallarında yüzde 11, hammadde ara mallarda yüzde 44,9, tüketim mallarında yüzde 7,5 artış var. Bu gerilemeyi olumlu değerlendiriyoruz. İthalatın ihracattan hızlı artmasından; ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79,3’e geriledi. Bu tabi bizim açımızdan olumlu olmayan veriler. Geçtiğimiz yıl nisan ayında bu oran yüzde 85,9 idi. Dış ticaret açığı 6 milyar 102 milyon dolara yükseldi. 2021 Nisan ayında 3,1 milyar dolar idi. Mart ayında yıllık cari açık 24 milyar 223 milyon dolara yükseldi. Aylık açık 5 milyar 554 milyon dolar oldu. Bu açıkta; turizm gelirleri artmasına rağmen, ana etken dış ticaret açığındaki yükseliş oldu. Nisan ayında da tarihi rekor ihracat gerçekleştirmemize rağmen, dış ticaret açığındaki artış cari açığa yansıyacaktır” diye konuştu.
ÜRETİCİLER ENFLASYONUN ALTINDA KALMAMALI
Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracata da değinen Zeytinoğlu, “Toyota’nın ihracatı bizden yapılıyorsa bize yazılabilir ama Ford’un ihracatı burada yok. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre nisan ayında Kocaeli’den gerçekleşen; ihracatımız 3 milyar 606 milyon dolar (+ yüzde 36) ithalatımız 6 milyar 386 milyon dolar (+ yüzde 28,4). İlk dört aylık döneme baktığımızda; ihracat 12 milyar 647 milyon dolar (+ yüzde 19,4), ithalat 23 milyar 86 milyon dolar (+ yüzde 25,2). Endeksin 100 olması durumunda dolar nisan ayında 9,7350 TL olması gerekiyordu. Ancak 14,6851 TL olarak gerçekleşti. TL. Dolar bugün 15,93 TL. Endeksin 100 olması durumunda dolar nisan ayında 16,0989 TL olması gerekiyor. Kaybetme durumuna geldik. Burada bir sarmal var. Döviz artınca enflasyonu ateşliyor. Üreticiler olarak bizlerin de enflasyonun altında çok kalmamamız lazım” şeklinde konuştu.
REKABETÇİ KURDAN UZAKLAŞMAYA BAŞLADIK
ÜFE bazlı REK üreticiler olarak maliyetlerimizi daha iyi yansıtıyor. Buna göre; kurun mevcut durumu aştığını görüyoruz. (fark 1,4 puan) Rekabetçi kurdan uzaklaşmaya başladık. Enflasyona ezilmeyen ve öngörülebilir kur olmalı. İthalat tarafında baktığımızda da rekabetçi kur, üretebilme imkanı olan ürünlerin ülkemizde üretilmesine de yönlendiriyor. Enflasyon verilerine baktığımızda nisan ayında; TÜFE yüzde 69,97 (aylık + yüzde 7,25) ÜFE yüzde 121,82 (aylık yüzde 7,67). Girdi fiyatlarındaki artışların etkisini görüyoruz. ÜFE ile TÜFE arasındaki fark 51,85 puan ÜFE’den oluşacak maliyet baskısı maalesef önümüzdeki dönem TÜFE’ye yansıyacaktır. Nisan ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye yüzde 77,8, Geçen yıla göre 1,9 puan / mart ayına göre 0,5 puan arttı. Kocaeli yüzde 71,4. (Hem geçen yıla göre hem aylık bazda 0,4 puan arttı.)
ÇALIŞAN SAYISINDA 30 MİLYONU BULAMADIK
Aylık bazda en yüksek gerilemenin sermaye mallarında yaşandığını ifade eden Zeytinoğlu, “Geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret ettiğinden, izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşsizlik oranı (mart) yüzde 11,5. Geçen yılın aynı ayına göre 1,6 puan geriledi / şubat ayına göre 0,4 puan yükseldi. Bu orana çok dikkat etmiyoruz. Esas olan çalışan sayısı bizim için. Çalışması gereken kişi sayısı 77 bin kişi artmış. İstihdam edilenlerin sayısı 59 bin azalmış. Tarımın da etkisiyle çalışan sayısı artması lazım. Bir türlü 30 milyon rakamını bulamadık çalışan sayısında. Ne yapıp edip bu sayıları artırmamız lazım. Almanya bizden 10 yıl daha yaşlı ancak çalışan sayısı 44 milyon. Siyasi politikalarımızı daha iyi yapmamız lazım. Bunlar bizim işimiz değil ama burada bize sorun olduğunu sizlerle paylaşıyorum. Ülkemizde toplam çalışan sayısı; 2022 mart ayında 29 milyon 956 bin kişi, 2021 mart ayında 28 milyon 271 bin kişi, 2020 mart ayında 26 milyon 363 bin kişi, 2019 mart ayında 27 milyon 795 bin kişi, 2018 mart ayında 28 milyon 499 bin kişi, 2017 mart ayında ise 27 milyon 487 bin kişi” dedi.
BÜTÇE NİSANDA 50 MİLYAR TL AÇIK VERDİ
Sözlerini sürdüren Zeytinoğlu, “Bütçe nisan ayında 50,17 milyar TL açık verdi. Gelirler 164,11 milyar TL ( + yüzde 75,0), giderler 214,28 milyar TL (+ yüzde 93,6) olarak gerçekleşti. Ocak-Nisan Bütçe Açığı→ 19,36 milyar TL (2021 ocak-nisan →5,86 milyar TL fazla idi.) Bankaların bize para vermek için faizleri olabilecek seviyeye indirmesi lazım. Vergi gelirleri 136,28 milyar TL (+ yüzde 78,6). Vergi gelirlerinin alt kalemleri; gelir ve kazanç üzerinden alınan vergile 28,54 milyar TL (+ yüzde 48,1) Dahilde alınan KDV 11,58 milyar TL (+ yüzde 20,1) ÖTV 30,01 milyar TL (+ yüzde85,0). Petrolden alının ÖTV 7,09 milyar TL (+ yüzde 118,7). Motorlu taşıtlar 11,07 milyar TL (+ yüzde125,6). İthalden alınan KDV 44,13 milyar TL (+ yüzde 131,3) (İthalat artışlarından) Bu rakamlara rağmen bütçemiz açık veriyor. Her zaman dile getirdiğimiz gibi enflasyon ve faizlerin düşmesinin, büyük ölçüde denk bütçe tarafından desteklenebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.
YENİ SANAYİ ALANLARINA İHTİYAÇ VAR
Türkiye yüzölçümü ortalama 78 milyon hektar olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Sanayi alanları toplam 278.229 hektar (TR yüzölçümünün sadece yüzde 0,36’lık bölümü sanayi alanı). Ülkemizdeki sanayi alan oranını gelişmiş ülkeler ile kıyasladığımızda; Almanya’da yüzde 4,4, İtalya’da yüzde 2,15. Türkiye’de yüzde 0,36. İlimizdeki sanayi alanları toplamı 6.487 hektar (İlimiz yüzölçümünün sadece yüzde 1,9’luk kısmı sanayi alanı) (OSB 4.030 hektar, küçük sanayi sitesi 87 hektar, Serbest Bölge 116 hektar, diğer sanayi alanı 2.254 hektar) Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Kocaeli aslında Türkiye ve dünyada rekabet etme açısından sanayinin daha fazla olması gereken önemli bir lokasyon. İhtisas OSB’ler veya yeni OSB alanlarına ihtiyacımız var.
PARA DÜZENLEMESİ FARKLILIK OLUŞTURMAYACAK
Menkul satış sözleşmelerinde Türk Lirası ile ödeme zorunluluğu getirildiğini de hatırlatan Zeytinoğlu, “Düzenleme ile Türkiye’de yerleşik kişilerin, menkul satış sözleşmelerine konu ödeme yükümlülüklerinin, Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunluluğu başlatıldı. Bu değişikliğin; firmalarımız açısından hammadde tedarik ayağında bürokratik zaman kayıpları, kur riskleri ve fazladan ödenecek banka komisyonlarına sebebiyet vereceğini görüyoruz. Bu tür tebliğ ve yönetmelik değişikliklerinde uygulamada yaşanabilecek belirsizliklerin netleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bankalar olmadan çalışamayız ama bu düzenlemenin hükümetin istediği dövize talep açısından bir farklılık oluşturacağını düşünmüyorum. Bankalara üzerindeki alım satımda bize ilave maliyet getirecektir. Zira enflasyonist bir ortamda hammaddeye dayalı ithalatı olan firmaların bu konuda çok sıkıntı çektiğini biliyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
MODEL FABRİKAYI AÇIKLADI
Faaliyet raporunun arından ilimizde kurulacak olan model fabrika projesine ortak olunması konusunda konuşan Başkan Zeytinoğlu, “İlimizde model fabrika kurulması konusunda Sanayi Bakanlığı’nın bir talebi olmuştu. OSB ve odaların da ortak olduğu yeni bir şirkte kurulacak. O şirkete ortak olacağız. Sayın valimizin takdiriyle hem OSB’lerimizden hem odalardan belirli miktarda katkılar isteniyor. 3 milyon TL’nin kurulacak şirkette ortaklık payı olarak sizler nezdinde de kabul edilmesi gerekiyor” dedi. KSO Üyesi Sacit Ertuğ model fabrika konusunda söz alarak “İlk kez duyuyorum. Daha önce açıklanması iyi olurdu. Yüzde kaç hisse sahibi olacağız. Ne amaçlıyor bizlere faydası ne olacak. Sizin kararlarınıza güveniyoruz ama sistem olarak daha sistemli olsaydı güzel olurdu” dedi.
MODEL FABRİKAYA 3 MİLYON TL KATKI
Zeytinoğlu model fabrika ile ilgili bilgi vererek “Hem OSB’lerin hem odaların temsil edileceği bir anonim şirket yapısı kurulacak. Amacı yalın ve dijital dönüşüm alanlarında eğitim ve danışmanlık hizmetidir. 8 ilde model fabrikalar var. Bakanlık tüm tesisatı alıyor eğitimleri de kendi veriyor. Tabiri caizde burası bir okul olacak üretim yeri değil. KOBİ’lerimize örnek olacak bir faaliyet. Oranımız diğer OSB ve odaların katkıları sonrası belli olacak. Muhtemelen yönetimde olacağız” dedi. Model fabrikaya hissedar olunması maddesi oy birliği ile kabul edildi. Toplantı sonrası üyeler dilek ve temennilerini açıkladı.