Özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülen ve görme kaybına yol açan makula dejenerasyonunu tedavi edecek ‘hücre değişim’ tedavisi, çaresi olmayan bu hastalığa umut olarak görülüyor.
Bilim insanları 50 yaş üzerindeki kişilerde görme kaybına yol açan yaşa bağlı makula dejenerasyonunu tedavi edecek bir terapi geliştirdi. Yapılacak tedavide hastanın retinasına hücre enjekte edilecek. Görmeyi sağlayan sinirlerin ve hücrelerin bulunduğu ‘retina’ tabakasının merkezini etkileyen hastalık bazen üç ay içinde bile iki gözde de görme kaybına sebep oluyor. Makula dejenerasyonunun kişinin ışığı kaybetmesine yol açmadığı ama hastalarda kitap okuma, insan yüzlerini ayırt etme, otomobil kullanma, yemek yapma gibi işleri yapamamasına neden olduğu kaydediliyor. Islak ve kuru olmak üzere iki türü bulunan, özellikle 50’sinin üzerindeki kişileri etkileyen hastalıkla İsrail’de yapılan araştırmalarda hücre naklinin bu hastalığı durdurduğu belirlendi.
Yapılan tedavi çalışmasında hastalığa yol açan kan damarlarının gelişimini durdurmak için ‘anti-vasküler endotelyal’ olarak da bilinen kimyasal göze enjekte edildi. Hücrelerin bağışlanan embriyolardan elde edildiği, bunların laboratuvarda yardımcı kimyasallarla tedavi edildiği kaydedildi.
YIL SONUNDA BAŞLANABİLİR
Fareler üzerinde yapılan deneyin güvenli ve etkili sonuç verdiği; aşının retinanın vizyon ve yapısını koruduğu kaydedildi. Doğal bir katman oluşturan enjeksiyonun fareleri bu hastalıktan ömrü boyunca kurtardığı belirlendi. İsrail’de Cell Cure Neurosciences’ta yapılan araştırma sonucunda ülkedeki üç hastaneden 15 hastaya bu enjeksiyon yapıldı. Araştırmacılar bir yıl boyunca belli aralıklarla görme testleri uyguladıkları bu hastalardaki gelişimi kontrol edecek. Eğer araştırmada tam başarı sağlanırsa bu yılın sonunda tedavinin uygulanmaya başlanacağı belirtildi.